Activiteiten

Programmaboekje

EERSTE HALFJAAR 2024

 Georganiseerd door Bestuur en de Activiteiten Commissies

Appelscha – Haulerwijk en Oosterwolde

 B E W A A R E X E M P L A A R

BESTUUR geen aanmelding, geen eigen bijdrage (tenzij anders is aangegeven)

Zaterdag 13 januari             Nieuwjaarsbijeenkomst

15.00 tot 17.00 uur             Bij de Dansschool Clarette en Léon,
Snellingerdijk, Oosterwolde

Alle leden van de OSO zijn hartelijk welkom.

Vrijdag 26 januari                Lezing over Online Criminaliteit en
bankfraude
door Jantine Westerhof in
14.00 uur                                 ´In Kannen en Kruiken´ Venekoterweg

Zaterdag 10 februari          Film “The Bucket List” (2 mannen met kanker
maken een to-do-lijst)
14.00 uur                                    De Miente. Eigen bijdrage €  8,00 niet-leden
€ 10,00 per persoon                                                                                     

Zaterdag 23 maart              Film “Wild Oats” (Weduwe krijgt 1,5 miljoen
van verz. –> vakantie!)
14.00 uur                                   De Miente. Eigen bijdrage € 8,00 niet-leden
€ 10,00

Vrijdag 5 april                       Algemene Ledenvergadering  alle leden van de
OSO zijn welkom
14.00 tot 16.00 uur           In de Dorpskamer De Den, Appelscha
Na de pauze een lezing door apotheker Rogier                                                          Hilbers.

Bewegen op Muziek bij Dansschool Clarette en Léon volgt later aparte informatie.

ACTIVITEITEN COMMISSIE  APPELSCHA                                   

Verslagen Bijeenkomsten:

Verslag O.S.O bijeenkomst 15 december in Appelscha

Mevrouw Bangma, ofwel Hinkie, afkomstig uit Oosterzee, kwam vertellen over haar belevenissen tijdens een lange fietstocht van 1 jaar door Amerika en Canada, in 1985. Eerst vertelde zij over haar leven in die tijd en wat de aanleiding was voor haar reis.

Ze had door haar verzorgende werkzaamheden van een gulle gever een ticket naar Amerika (New York) gekregen en besloot aldaar om een tweedehands fiets te kopen en dwars door Amerika en een deel van Canada te reizen met alleen een slaapzak, wat kleren en klompen. Ze liet ons een hele oude kaart zien, waarop wij haar reis konden volgen; ook had ze een aantal plakboeken met foto’s mee.

Ze had niet al te veel geld, dus moest ze low budget reizen. Ze vroeg vaak om onder een afdak te mogen slapen voor de nacht, en ontmoette daarbij ook bijzondere en gastvrije mensen. Zij wist haar belevenissen zo boeiend te vertellen, dat de middag snel voorbij ging. De vergoeding die Mevr Bangma voor deze lezingen krijgt, geeft ze aan een goed doel; een kindertehuis in Roemenie.

Activiteiten
Locatie: Dorpskamer De Den, Riemsoord 140 A, vrijdagmiddag om 14.00 uur Bijdrage € 4,00 (tenzij anders aangegeven)

19 januari         Bennie Huisman, zanger, Schrijver, verhalenverteller en muzikant uit Heerenveen. Hij zet “Toen & Nu & Later” naast elkaar met humor en sentiment.  Hij begeleidt zichzelf op piano en accordeon. Op deze eerste middag in 2024 wordt er iets lekkers aangeboden bij de koffie en thee.  

16 februari       Auteur Niek van der Oord, oud-journalist van de Nieuwe Ooststellingwerver, houdt een lezing over zijn in 2023 verschenen boek “Alleen uit de oorlog”, een speurtocht hoe drie Joodse families uit de regio de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Van der Oord signeert zijn boeken.

15 maart           Lunchen bij Le Coq aan de Boerenstreek. Inloop vanaf 11.30 uur, om 12.00 uur begint de lunch. Kosten € 13.00 overboeken vóór 5 maart op bankrekening   NL 74 INGB  0001 503 740
t.n.v. W. Oosterhof.  

19 april            Bezoek aan het glasatelier van Edith Benedictus en de Trefkerk van Jasper Zijlstra, allebei gelegen aan de Westeres. Edith maak prachtige kunstwerken en is hofleverancier. Jasper geeft een kleine rondleiding door de kerk en zorgt voor koffie en thee met cake. Kosten € 4,00

21 juni             Koffie en thee met elkaar drinken. Eventueel een spelletje
o.i.d.

16 augustus   Koffie en thee met elkaar drinken. Eventueel een spelletje
o.i.d.

ACTIVITEITEN  COMMISSIE  HAULERWIJK

Locatie: Dorpshuis De Enter, Leeksterweg 23 woensdagmiddag om 14.00 uur.

Bijdrage € 5,00 voor 2 koffie/thee en overheerlijke cake.

17 januari       Voor de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar hebben we de heer Rinze Oenema uitgenodigd. Voor de pauze zal een film vertoond worden over een vorm van hedendaagse bedrijfsvoering op een groot agrarisch bedrijf.
Na de pauze zal Rinze Oenema ons beelden laten zien over Tajikistan.

Verslag bijeenkomst :

OSO bijeenkomst 17 januari 2024 IN DE Enter Haulerwijk

Vanmiddag was Rinze Oenema uitgenodigd want hij maakt mooie films, vooral over zijn verre reizen. Hij had ook een film gemaakt van melkveebedrijf van Weperen op Jardinga naar aanleiding van het 150 jarig bestaan van dit familiebedrijf. Klaas van Weperen was erbij om de beelden te voorzien van tekst. Het bedrijf heeft inmiddels 550 melkkoeien. De zoon van Klaas is zijn vader opgevolgd als leider en wordt bijgestaan door een behoorlijke staf, deels in vaste dienst, deels part-time. Ook heeft het bedrijf een dierenarts in dienst. Om het vee te voorzien van voedsel wordt mais, gras en sinds vorig jaar ook rode klaver op het eigen land verbouwd. Het bedrijf is goed op weg om “circulair” genoemd te kunnen worden. Zoals gebruikelijk in boerenkringen werd er gemopperd over overheids- en Europese regels. Tja, waar zouden we zijn zonder overheid?

Bewerken van het land gaat in eigen beheer; alleen bij de mais oogst wordt een loonwerker ingehuurd. De familie van Weperen laat een goed lopend, groot bedrijf zien, hetgeen niet de standaard is voor de boerenstand. De vraag is of we moeten willen dat alle bedrijven er zo uit gaan zien. Maar dat is een ander verhaal; wellicht eens een biologisch werkende boer aan het woord laten?

Na de pauze werden we beziggehouden met en rit door Tajikistan en Kirgizië, terwijl ook Afghanistan nog even aangedaan werd. Zoon Robert en kleinzoon Jordan gingen met Rinze mee.

Die regio is uiteengevallen na de val van de Sovjet Unie en waar machtsbelangen zijn wordt gevochten. Ook die streken zijn nog steeds onrustig. Nu gaat het in het grensgebied vooral om de vraag wie het water van het Aralmeer (staat meestal droog) mag gebruiken. In het gebied wordt veel katoen gekweekt waar heel veel water voor nodig is.

De rit ging van de hoofdstad Dushanbe, gelegen op 650 mtr. hoogte naar het hoogst gelegen punt bij de stad Bulangkur op 4500 mtr. hoogte. Hoogteziekte ligt op de loer; om dat te voorkomen zijn ze van laag geleidelijk naar hoog land gereisd. Tweederde van het land ligt boven de 3000 meter en is vooral onherbergzaam bergland met sneeuw op de toppen en gletsjers die ijskoude, snelstromende rivieren voeden. Onderweg zagen ze herders van geiten, schapen en yaks. De dorpen bestaan uit lemen huizen en in de bergen waait altijd wind en is het ’s nachts heel koud, terwijl het overdag heel warm kan zijn.

Waarom wil Rinze deze tochten maken? Hij meent dat nieuwsgierigheid naar hoe mensen op deze wereld wonen de belangrijkste drijfveer is.

Het was weer een interessante middag die door 45 mensen werd bezocht.

21 februari     Het Friese orkest Voor Zieken en Zeevarenden komt naar Haulerwijk.  Ze bestaan uit  “Leading Lady” Trienke Hoogenberg (koningin van het ouderen songfestival) met begeleiding van een accordeonist, een ukelele en een basgitaar

Verslag bijeenkomst :
21 februari   2024  Het Friese orkest Voor Zieken en Zeevarenden
Vanmiddag waren we weer in afwachting wat er gebracht zou worden. Voor het bestuur is het soms ook onbekend wat er komt, omdat het door niemand van ons gehoord/gezien is. Maar liefst 51 leden wilden zich ook laten verrassen en dat is denk ik wel gelukt!

“Het Orkest voor Zieken en Zeevarenden”, bestaande uit: Trienke Hoogenberg zang en mandoline, Harm Kasma op jukelele, zijn broer Klaas, gitaar en trompet en Jan Smidstra speelde accordeon, bracht een gevarieerd programma dat bestond uit meest eigen liedjes. Soms op een bestaande melodie. De 3 mannen zongen trouwens ook heerlijk hun partij.
Drie blokjes (daar tusssenin een lekker bakje koffie of thee met wat lekkers) van een stuk of wat liedjes: Fryske, Nederlandse, twee Indische en een Duits lied compleet met geit.
Het ging van een liefdeslied over blauwe ogen naar een zeemanslied, over afscheid van een kolonist, militair of zeeman die vertrok en niet meer terugkwam. Gelukkig met humor gebracht zodat de zakdoek in de “buse” kon blijven.
Mooi bezongen werd de zee (Listen to the Ocean) in het Frysk; een grappig lied over een eend die wel eens wat anders dan kroos wou eten en over Klaas die liefst elke dag pudding in plaats van de dagelijkse “sûpenbrij” van mem wilde eten.
Gelukkig kon er ook wel een beetje meegezongen worden. We werden zelfs met elkaar een achtergrondkoor bij “De klok van Arnemuiden”.
Kortom een mooie en ook hilarische middag.

20 maart         Komt “Wondere Wouter”  (artiestennaam van Wouter van de Wal) uit Wiuwert de leden van de OSO verrassen. Het zal een middag worden met luisterliedjes en korte verhaaltjes die stof tot nadenken geven.

Verslag bijeenkomst :
Woensdag 20 maart 2024 OSO bijeenkomst met 47 leden in de Enter in Haulerwijk.
Vanmiddag was Wondere Wouter uit Wiewert onze gast. Er stonden twee gitaren opgesteld: een gewone en een luit-gitaar. Ook twee soorten mondharmonica’s had hij tot zijn beschikking. Wouter vertelde dat hij geen vooropgezet plan had, maar wel een lijstje met liedjes achterop de gitaar en misschien schoot hem ook nog wat te binnen. Hij zingt meest eigen teksten die allemaal een verhaal vertellen. De goedgekozen woorden en zinnen waren een genot om naar te luisteren. Zowel in Nederlands als in het Fries en zelfs een Groningslied van Edo Staal zong hij, zonder boek of notenschrift; alles zat in zijn hoofd.

Dichterlijke teksten als : “hjoed is moarn wer juster en moarn is moarn wer hjoed”
Met vaak als ondertoon “leef vandaag, het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen”.

Fantasie en sprookjes verweeft hij tot droombeelden en grappige verhalen.
Bijvoorbeeld:
“De grote ark” die aan komt vliegen door de ruimtezee op zoek naar een nieuwe aarde. Een witte duif wijst de aanlegplek en het leven kan weer verder tot een volgende botsing waardoor de planeet sterft en alles weer opnieuw begint.

“Vader is een leugenaar” hij kan fantastisch liegen; wat los zit liegt hij weer aan elkaar.

“Iets engs achtervolgd ons” de ridder en wouter worden belaagd door een draak; de ridder smelt door het drakenvuur. Wouter blijft leven als hij een lied schrijft over de draak die veel gemoord maar toch een groot hart heeft. En zo geschiedde!

“Ik ben een Elf” tussen de gekleurde zit die ene rare: dat ben jij!
De realiteit met een twist in
“Reden genoeg om te balen” en de kop in het zand, maar niet te lang!
“Aan het water, de zee is van jou drijf mee, ga waar je vrij bent”
“Zonneklaar, geloof je dromen maar tussen sterren en planeten”
“Ik droom mijn leven en leef mijn droom”
Een lied in de stijl van Boudewijn de Groot “De Vondeling”;

“De Troubadour” van Lenny Kuhr (ooit trad hij op in het voorprogramma van Lenny);
van de Wiko’s weemoedig kijken we naar het verleden, behalve de haan op de toren; hij blijft altijd in het “nu”
Armand’s lied “Ben ik te min”.
Een aanklacht tegen oorlog: “Jij en ik hebben ruzie”, denken in WIJ en ZIJ maakt niemand gelukkig en we willen allemaal gelukkig zijn! Oorlog is waanzin!
Wouter deed mee met een wedstrijd voor beste kampvuurzanger tijdens een Kampvuur Festival. De jury: we lieten hem 10 minuten langer spelen omdat het zo leuk was en jammer om hem te onderbreken. Daarom won hij de eerste prijs.
Hij sloot zijn optreden af met een smartlap “Het leven is hard voor een zacht gekookt ei”

17 april            Komt de kleinkunstenares Charlotte Glorie ons bezoeken. Zij zal een programma aanbieden met conferences en liedjes. Dit alles is gelardeerd met humor, ironie, woordspelingen en onverwachte wendingen.
                       

ACTIVITEITEN  COMMISSIE  OOSTERWOLDE

Locatie: De Miente, Snellingerdijk vrijdagmiddag om 14.00 uur. Eigen bijdrage € 5,00.

23 februari          Klompenmuseum, Lezing door Bertus van den Hof over “Lopen op Hout” . De geschiedenis van de klomp, de gebruiksklomp, de klomp als kunst, de klomp met een verhaal en uitdrukkingen met “Klomp”.

29 maart             Will en Thea Kuiper uit Leek vertonen hun reisverslag met verrassende ontdekkingen in het noorden van America. Zij noemen zich de “The Nomads”.

26 april                Eigen-Wijs, zanggroep uit Oosterwolde  8 leden van het oude shantykoor.  “De Compagnonsvaarders” uit Oosterwolde. Zij brengen op geheel eigenwijze diverse populaire liedjes in veel genres.   

Verslag bijeenkomst :
Op 26 april was Eigen-Wijs te gast in de Miente. Hieronder een paar foto’s van deze bijeenkomst:

24 mei                  In Kannen en Kruiken, Venekoterweg  koffie/thee met
gebak.

14.00 u                 Gebak neemt de OSO voor haar rekening, Koffie/thee of
fris zelf betalen.
Vóór 21 mei het aantal personen doorgeven aan Joke Bosmans, telefoon
06 – 30580419 of mail hsb2@planet.nl of aan Cobie van Zoelen, telefoon  06 – 36481411 of per mail  vanzoelencobie@gmail.com 

Alle leden zijn welkom bij alle bijeenkomsten

De Onafhankelijke Seniorenvereniging Ooststellingwerf (OSO) is opgericht 6 februari 2016 door en voor alle senioren van de gemeente Ooststellingwerf

Samenstelling van het bestuur:                                     telefoon          emailadres                                                              

René Schulkes                       voorzitter                                 0516-512382 r.schulkes@kpnplanet.nl

Annelies Blank                       secretaris                                 0652414699  anneliesblank@hotmail.com

Cobie van Zoelen                  penningm/ledenadm        0636481411  vanzoelencobie@gmail.com

Kyke Herz-Tamminga          bestuurslid                              0610302984  kykeherz@gmail.com

Albert Spaa                                bestuurslid                               0610146788  a.spaa@kpnplanet.nl

De activiteitencommissies in Appelscha, Haulerwijk en Oosterwolde zorgen maandelijks voor bijeenkomsten op het gebied van informatie en ontspanning.
Ontmoeting en gezelligheid zijn hierbij belangrijk.

De contactpersonen van de activiteitencommissies zijn:

Appelscha              Wessel Oosterhof                   0516- 431153                                 weshar6@hetnet.nl

Haulerwijk              Karst en Bregtje Sikkens     0516-421990                                 ka.sikkens@home.nl

Oosterwolde         Joke Bosmans                             06-30580419   hsb2@planet.nl

Bijeenkomsten:

Appelscha                   Elke 3e vrijdagmiddag van de maand in De Den

Haulerwijk                  Elke 3e woensdagmiddag van de maand in De Enter

Oosterwolde              Elke 4e vrijdagmiddag van de maand in De Miente

Behalve in de zomermaanden. (tenzij anders aangegeven)
Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangen van senioren; zoals gezondheid, huisvesting, contact met de overheid en natuurlijk onderlinge gezelligheid met maandelijks muziek, film of wat verder van belang is.

Het lidmaatschap van OSO kost u jaarlijks € 25,00 per persoon. U kunt dan alle bijeenkomsten bijwonen, waar u een bijdrage voor koffie/thee betaalt.

Onafhankelijke Seniorenvereniging Ooststellingwerf -OSO-

Website www.os-ooststellingwerf.nl
Email info@os-ooststellingwerf.nl

Kamer van Koophandel inschrijving nummer 85 60 55 001 Bankrekening  IBAN  nummer   NL 38 RABO 0157 85 87 23

Verslagen bijeenkomsten TWEEDE  HALFJAAR 2023 

Georganiseerd door Bestuur en de Activiteiten Commissies

Appelscha – Haulerwijk en Oosterwolde

 APPELSCHA

15 september  Marinus en Siska Weisenbach vertellen over hun reis door Noorwegen.

Het land bekend om zijn duizenden fjorden en de Middernachtzon. Gletsjers, watervallen en Nationale Parken komen in beeld. Een film vol verrassingen.

Verslag O.S.O . bijeenkomst Appelscha op vrijdag 15 september 2023

Het echtpaar Marinus en Siska Weisenbach kwamen naar “de Den” om onze leden te vertellen over hun belevenissen in Noorwegen. Zij hebben 20 jaar in Noorwegen gereisd, waarvan 15 jaar ook de zorg voor een camping gehad in het noorden van het land.

In de film namen zij ons mee vanuit het zuiden van het land naar het noorden met prachtige opnamen van fjorden, watervallen, steeds kleiner wordende gletsjers, prachtige vogels op het vogeleiland Runde (zeearenden, papegaaiduikers en Jan van Genten), elanden en andere dieren, zonsondergangen en veel meer natuurschoon. Daarnaast ook opnamen in dorpjes, oude houten kerkjes, boottochten en veel vissen. Marinus nam zijn gasten van de camping vaak mee om te vissen op diverse soorten (grote) vis, die ze vervolgens zelf schoonmaakten, opaten of invroren. Ook de hoofdstad Oslo kwam aan bod met o.a. het prachtige Vigeland beeldenpark.

Het was een boeiende middag met een mooie film en boeiende verhalen.

20 oktober        Julius Sahreka vertelt zijn verhaal Flarden van Emoties.

Ambonese KNIL soldaten en hun gezinnen, die sinds 1951 op bevel zijn overgebracht naar Nederland met de belofte, dat ze slechts een half jaar zou blijven. Zijn verhaal gaat over de veerkracht en de identiteit van de Ambonezen.

Verslag OSO bijeenkomst Appelscha op 20-10-2023

Lezing van Julius Sahureka over de geschiedenis van de Molukse mensen in Nederland.
Julius begon zijn verhaal met de geschiedenis van zijn volk, die hij de Allufura noemt.

Het gaat over een groot  aantal eilanden in voormalig Indië, het huidige Indonesië. Er zijn wel 1000 eilanden, waarvan ongeveer 80 bewoond. In de gouden eeuw werden er o.a. door Nederlanders, de VOC  kostbare specerijen,zoals kruidnagelen en nootmuskaat, vandaan gehaald en verhandeld en de bevolking onderdrukt.

Een van die eilanden is Ambon, waar op 25 april 1950 de republiek der Zuid-Molukken werd uitgeroepen, in het bijzijn van een groot deel van de bevolking van diverse eilanden.

Veel mannen waren in dienst van het KNIL,  Koninklijk Nederlands Indische Leger, hadden vaak geen andere keus.

Soekarno wilde na de onafhankelijkheid van Indonesië op 27-12-1949 van hen af.

Nederland wilde hen voor een half jaar opnemen en beloofde hen daarna een terugkeer naar een vrij Ambon. Ongeveer 4000 militairen kwamen met hun gezin met maximaal 3 kinderen naar Nederland en werden ondergebracht in barakken in o.a. West-kapelle in Zeeland. Sommige ouders moesten kinderen achterlaten bij hun familie, heel pijnlijk voor zowel de ouders als de kinderen.

Nederland kon de belofte niet nakomen en de gezinnen werden daarna vaak verplaatst; het waren gedwongen verhuizingen. Julius werd in 1956 in het kamp geboren en herinnert zich vooral de angst en de politie-invallen, omdat veel mannen, waaronder zijn vader, in verzet kwamen, en wilden terugkeren naar een vrij Ambon. Het kamp werd afgezet met prikkeldraad en er kwam geen eten meer binnen. De kinderen moesten eten gaan vragen bij de inwoners van West-kapelle. Hij is in totaal 8 keer verhuisd en uiteindelijk terechtgekomen in kamp Ybenhaer in Appelscha en in de Molukse wijk in Oosterwolde. Hij heeft goede herinneringen aan zijn lagere schooltijd en kan zich alle leraren nog goed herinneren. Hij heeft zich echter lange tijd thuisloos gevoeld, vroeg zich af: wie ben ik? Pas bij een bezoek van een half jaar in de zeventiger jaren aan Ambon en daar verblijvend voelde hij zich voor het eerst “thuis”; hij leerde snel Maleis en ging zich verder verdiepen in de Adat, de manier van leven van zijn volk, en al jaren reist hij nu het land door om er over te vertellen.

Met nadruk zegt hij ook dat hij ons Nederlanders niet wil verwijten, maar een handreiking biedt om anders te gaan kijken en te begrijpen, omdat we verbonden zijn met elkaar.

Hij heeft een stichting opgericht om te helpen bij de wantoestanden, die er nu nog steeds op de eilanden zijn, te helpen oplossen.

Zijn verhaal met de bijbehorende foto’s maakte veel indruk op de aanwezigen, van wie sommige ook herinneringen hadden aan kamp Ybenhaer of de Molukse wijk.

17 november   Hilleke van der Molen uit Oldeberkoop speelt gitaar en zingt liedjes uit de oude doos, Country en pop. 

Verslag OSO bijeenkomst Appelscha op 17-11-2023
Op 17 november heeft Hilleke van der Molen een gezellige, muzikale middag verzorgd voor de OSO in Appelscha.
Hilleke woont in Oldeberkoop en al meer dan 50 jaar in de Stellingwerven. Zij bespeelt een twaalfsnarige gitaar en heeft een groot arsenaal aan oude liedjes en countrymuziek.
Ze hoeft ze niet uit haar hoofd te kennen, want dikke ordners met teksten heeft ze bij zich. Ze start met meezingers ´alle duiven op de Dam´ en ‘brandend zand´ en de sfeer komt er al snel in. Bekende en minder bekende liedjes passeren de revue. Aan het verzoek van Pieter om het Stellingwerfs volkslied te spelen kan zij niet voldoen, maar gelukkig is Jakop Have in de zaal en met hulp van Google wordt het lied alsnog door hem gezongen en gespeeld. Na de pauze o.a. liedjes van Elvis (Love me tender), Simon en Garfunkel (the Boxer), en op verzoek een nummer van Edo Staal (’t Het nog nooit zo donker west).
Mooi was ook het zelf bewerkte herdenkingsliedje van Dick Altena, waarbij ook de mondharmonica nog een rol speelde.
De middag werd afgesloten met ´Het kleine café aan de haven´ en ‘Kom van dat dak af´ waarin het publiek (bijna 30 aanwezigen) heerlijk kon meezingen en meedeinen. Kortom een hele gezellige middag!

15 december   Mevrouw Bangma vertelt over haar fietstocht door Amerika. Zij heeft meer dan 1.000 km gefietst, Gestart in New York, langs de Niagara watervallen en door de Rocky Mountains gereden. Zij heeft bij Indianen gelogeerd.

HAULERWIJK

20 september  Het seizoen wordt geopend met een optreden van de heer Tjeerd Baron.

Hij zingt en begeleid zichzelf op keyboard.   Muziek uit de oude doos, maar in een nieuw jasje.

18 oktober        Folkert en Melanie (vader en dochter) zijn inmiddels al bij menigeen bekend     en gaan ons verrassen met Nederlandse en Engelse liedjes. Tijdens intermezzo’s vertelt Folkert Eizinga anekdotes.

Verslag OSO middag in de Enter op woensdag 18 oktober 2023
De derde woensdag in de maand was weer aangebroken dus de OSO middag brak aan in Haulerwijk. De Enter vulde zich al snel met 56 mensen, een fotograaf en twee muzikanten.
Bregtje opende de middag en heette iedereen welkom. Fijn dat er zoveel mensen gekomen waren! Als tip had ze voor iedereen een app die op je mobiele telefoon heel handig is. Stel je bent aan het winkelen en al een tijdje van huis dan ineens MOET je heel nodig.
Wel handig als je dan een wc in de buurt hebt. Dat staat nou net op die app!  Voor wie hem wil installeren hier de naam: “de hoge nood”
Toen werden de muzikanten aangekondigd: Vader Folkert en dochter Melanie uit Appelscha! Zij voerden ons samen – en soms Folkert alleen – langs de bekende liederen uit de Hollandse Hitparade. Zo kwam Willeke Alberti voorbij, een aantal keren Vader Abraham en nog veel meer bekende zangers. Tussen de liederen door vertelde Folkert verhalen uit zijn leven gegrepen of verzonnen. Meegezongen werd er met een aanstekelijke medley, afgesloten met een polonaise waar ook enthousiast aan mee gedaan werd. (Het leek wel carnaval in oktober!)
Op verzoek eindigde Folkert met de Engelbewaarder.
Folkert en Melanie brengen in januari een cd uit, dus wie ze thuis wil horen…..

15 november   Sjoerd Bonnema komt een lezing houden over het houden van bijen.  Sjoerd is ecologisch bijenhouder en wat dat inhoudt wil hij ons graag vertellen. Ook speelt hij didgeroo. Het belooft een boeiende middag te worden.

Verslag OSO middag 15 november 2023
Zoals gewoonlijk werden de leden welkom geheten door Bregtje Sikkens. Tevens stelde zij onze gastspreker Sjoerd Bonnema voor die over zijn leven met bijen, natuur en kunst en muziek kwam vertellen.
Hij begon met een inleiding op het grote scherm waarin hij foto’s liet zien van zijn passie’s. Bijen, de tuin, muziek maken en beeldende kunst. De foto’s werden door Sjoerd voorzien van didgeridoo (gemaakt van Bereklauwstam) klanken die hij onderwijl ten gehore bracht. Ook na zijn presentatie speelde hij nog even op de Australische didgeridoo.
Nadat hij gestopt is met zijn werk voor overheden heeft hij zijn leven ingericht met ecologisch bijen houden en alles wat hem op creatief gebied en in de natuur inspireert.
Zijn motto werd: Anders Werken, Anders Ondernemen, Anders Leven.
Vader Bonnema heeft hem geleerd en geïnspireerd tot het bijen houden. Vader deed dat nog met geverfde, houten kasten, maar omdat Sjoerd ecologisch, dus zo natuurlijk mogelijk en zonder chemicaliën, wil werken is hij geleidelijk overgegaan naar houten kasten van red ceder die niet
geverfd worden. Een bijenvolk kan wel bestaan uit 40.000 bijen. Doordat zij een goed geordende en zeer functionele manier van leven hebben is het fascinerend om je er in te verdiepen. De drie soorten bijen: Koningin, Dar en Werkbij leven in een harmonieuze samenleving waar ieders functie duidelijk is. De koningin scheidt een geur af waar de werkbijen op af komen. Midden in het volk leeft de koningin en een aantal werkbijen zijn haar voedsters. Ze legt wel 1000 eitjes per dag en die worden weer verzorgd door andere werkbijen. Weer andere werkbijen zorgen dat
het voedsel verzameld wordt. Honing, stuifmeel en propolis. Dat is een stof die op knoppen voorkomt en zorgt dat de schadelijke virussen en mijten preventief worden bestreden. Het is dus eigenlijk een natuurlijk antibioticum. (Kan ook door mensen gebruikt worden!)
De honing wordt deels gegeten en deels opgeslagen in raten. De cellen worden dichtgemetseld met was. Voor de honing eruit geslagen kan worden moet de waslaag verwijderd worden. Die was, waar ook resten honing aan zitten, gebruikt hij weer om (kunst-) raten van te maken. Wat
daarvan overblijft krijgt het volk dat minder honing heeft verzameld. Slechts een klein deel van de honing worde geslingerd; de rest is voorraad om de winter door te kunnen komen. (Niet-ecologische bijenhouders voeren in de winter de bijen met suikerwater.) Hij benadrukt dat hij BIJENHOUDER is en geen honingboer!
Er gaan ook bijenvolken dood of de koningin gaat dood (ze leeft ongeveer 4 jaar). De werksters zorgen ervoor dat nieuwe koningeneitjes worden uitgebroed en gaan zwermen met een koningin mee of op zoek naar een andere koningin. Door deze zwermen te vangen blijft het aantal volken
op peil.
Een leerzame middag! Wellicht gaan we nu ook anders kijken naar bijen en zien we nuttige, intelligente dieren!
Bregtje sloot de middag af, na Sjoerd te hebben bedankt, met een vooruitblik naar de kerstmiddag op 16 december in de Enter. Karst Berkenbosch is te gast. Alle leden van de afdeling Haulerwijk
en omstreken krijgen persoonlijk bericht met een aanmeldstrookje.

Zaterdag 16 december heeft onze afdeling weer haar jaarlijkse Kerstmiddag gehouden.  Deze is verzorgd door Karst Berkenbos en compagnon. Zij brachten luisterliedjes ten gehore met zang en gitaar. En aangezien Karst een ras verteller is, heeft hij ons onderhouden met mooie verhalen in het Stellingwerfs.